Like ships that pass in the night.
Hillary Woodman. Studying Fine Art at Wayne State University.
Kite Building and Flying

Boy does this project bring back some good childhood memories. I was really glad when I heard the details of this kite project and even more so that flying kites would be how we ended the semester. I chose a simple kite in hopes to have enough time to make sure it was solid and to decorate it accordingly. The building process of the kite went very well, and I was actually surprised at how easy and fast it was. The decorating process did not go the way I would have liked it. I wanted to do an elaborate design and give it a lot of character. The design I was working on was too detailed and the materials I was using did not look as I had anticipated. While I was disappointed, I realized the most important point was a working kite. Obviously flying the kites was the best part. I loved seeing everyone’s different kites and how they were working. Although mine broke several times, it was enjoyable to be able to fix the problems that were occurring during flight. My kite also had some good flying time. Overall I was proud of how my kite performed and had a great kite building/flying experience.

Critique 4: Line As Form

I was very excited once I found out this line as form project would be done in the wood shop. I was paired up with Boris and given the principles: unity, proximity, and variety as a starting point. I think Boris and I work extremely well together, we combined our ideas, both added things along the way, and took on equal parts of the work.
    Starting off we had a solid idea of the direction we wanted to go. We then had to figure out how to accomplish our idea with the given amount of supplies. We decided it would be best to work small. We worked for a while on finding the best way to mass produce our multiple pieces and it seemed as though it was going to take too long to finish. Once we got the process down it was really relaxing and meditative work. I really enjoyed making the piece even if others said we looked like we were working in a sweatshop. Once the pieces were formed, Boris came up with the idea to connect them to make it more dynamic. It would have been really neat to spread the pieces out, but with the scale we were working with, the pieces would not have stood out enough from the rest of the floor. I knew even with the pieces combined that it would not be visually pleasing to see it rest on the floor. With left over wood strips i made a two legged stand that eventually become a three legged stand to balance it.
    During the critique people mentioned our piece’s lean, some liked it and some didn’t. Personally, while it was not planned, I like the piece’s movement and instability. The piece was not going to fall over, but having the look as though it might made it more interesting and has a tendency to draw more attention. There was talk about it resembling a city scape. Once we decided to put the pieces together we knew there was no way of escaping it looking like a city scape or a model. Whether this is a bad thing or not is debatable. I do, on the other hand, think something that looks like a city scape has certain stability and I like the play between the stable “city scape” and the uncertainty of the ground upon which it lays.
     I saw many other interesting pieces. I also made extra effort to talk about other groups pieces. I still have some difficulties expressing my thoughts about peoples projects I always hear my mom’s voice in the back of my head saying, “if you don’t have anything nice to say, don’t say anything at all.” That being said, not all studio classes urge students to talk and give their opinion, this class was a very good introduction on giving feed back and getting feed back from fellow class mates.    

image

image

image

Notes
Critique 3: Site Study

This proposal is for a hypothetical building in a hypothetical city. I could not find a building that would match the needs and wants for this project. This building would have to be relatively large, u-shaped(like the picture below), and facing northeast. My plan is to create a kind of cover for the open space, or courtyard, in the front. I would hope to use fabric, although I not entirely sure on how fabric would hold form or the other logistics involved with the material. The fabric would be cut into strips bound to the sides of the courtyard, and overlapped to still allow some sun to come through at different times through out the day. The color of the fabric is optional. I think a translucent white would work best, but any color could be substituted. The idea is for the sun to come through and cast shadows inside the courtyard. Depending on the time of day, the position of the sun will differ, allowing changing shapes of shadows though out the day. The reason for the building facing northeast is the sun coming up in the east and setting in the west. It will have the best effects and shadows in the courtyard.
    The idea for this proposal came from my last project working with a weaving pattern. I really enjoyed the way the light would shine through. The texture of the weaving also inspired me to think of other ways I could use thin fabric to create form. I really wanted my project to play around with lighting and making different kinds of shapes. Whether shadows are casted upon the building, on the ground, or perhaps how the light effects the inside of the building, I like the idea of constant change. 
    I believe the environment a person is in has significant impact to that person mentally. This project is really about the experience. It is a space that people can go to and really enjoy as well as being a piece of art work that shows a great amount of movement.

Notes
Critique 2: Form Distortion

Having missed a couple days of class and going through some unfortunate things at home, I was thrown into this project confused and full of emotions. It took a long time to process and decided where to start, once I finally got the idea and the drive, I couldn’t stop the different ideas from flowing out. I had so many different visions of how this project would look before I started, fortunate or unfortunate, the project did not end up how it was originally intended. I feel like that’s sometimes the point of art, it can be a learning process, that hopefully turns out well in the end. And although it didn’t turn out the way I expected, I am happy with the results and learned a ton in the process.
    One important thing I learned is that projects, really like anything else in life, don’t always play out the way you would imagine it to. I thought I had come up with some great ideas only to be let down by multiple failures of trying to put those ideas into action. I found out some of my limitations and found I had to be a little more practical(boring).
    In the critique people, myself included, were a little quiet and quite nice. I having looked at my piece for so long, I really started to hate every part of it. I found it to be really nice how people responded to it. Someone mentioned how one of the sides left an open space that they thought took away from the piece. I felt I could have filled that void, but took a different approach to make it more interesting and give it more variety. I really liked the idea of having a lot of different kinds of texture. I also wanted the viewer to have the ability to look in the object just enough to imagine what could be going on inside. The form itself was pretty simple, so I used details to draw in the viewers attention.
    I really enjoyed in the critique when some people said I should put the object on its side. One of the most difficult parts of finishing this piece was figuring out how to join the two forms together and present them. In my original plan I wanted two similar forms and to connect them through the center, but found I was unable to achieve the look I had wanted. So, I had to altar my idea, putting them in the practical arrangement that was presented at the critique. I felt that by laying the object on it’s side left the vulnerable bottom exposed, but also created an more interesting piece.
   

Critique 1: Form Translation

When this first project was introduced, I was quite intimidated. Taking simple materials to create a more complex form can be overwhelming if you have never had experience working with and building three dimensional objects.
    For me the creative process and planning comes really easily. Thinking of ideas on how this object could be built and what might work best was great. The execution of the ideas were a bit more difficult. Being precise and making sure the measurements are correct sometimes just do not work out the way I would like it to. Luckily I had some really great group members to help out and teach me things along the way. I usually feel that group projects hold me back and I can not work in the manner I would normally. That being said, this group project was a great introduction into space design and opened up a lot of possibilities that wouldn’t necessarily have been available if it was a solo project. Working in a group really helped minimize stress while experimenting with new mediums. It also allowed for the opportunity to learn off of each other and to realize strengths and weaknesses.   
    I was really impressed with how well our project came out. I thought our team worked really well together and it seemed to translate in our piece. We wanted it to be minimal and clean while still looking like the object we chose. Dan and I focused most of our attention on the structure and internal pieces. While Chris used his design expertise on the aesthetics of the visible pieces. In the end we each took on different detail tasks and brought it all together.
    The critique was on point with what I thought of our piece. I agree that the black sharpie on the tape was unnecessary. I felt like it drew more attention to the tape then away, like it was intended to do. I also agree with the top detail piece not matching the rest of the piece. It felt like it wasn’t part of the piece, but just a last minute add on. In the critique it was also mentioned that the side compartments where different on one side than the other. Dan at last minute thought of a good solution the give the compartments a little volume and adjusted one side, but there was not enough time to do the other side. Something that was not mentioned in the critique, but I thought lacked, was the detail. There were some parts of the actual object that because of time restraints we had to cut out. If we would have added the detail of the side compartments, I think the piece would have been more interesting to look at. Overall I was very pleased with how the critique went and how the project turned out.
   

Notes

devildoll:

are you fucking kidding me

Notes
Notes
Notes
Notes
Notes
S